Kilka słów o popcornie

Większość przekąsek, które są najbardziej popularne, nie zalicza się do najzdrowszych produktów spożywczych. Podobnie jest w przypadku tak chętnie kupowanego popcornu, który kochają rzesze dużych i małych łasuchów na całym świecie. Czy wszystko, co się mówi na jego temat to prawda? Czy popcorn faktycznie jest aż tak niezdrowy?
Skąd wziął się popcorn?
Jeśli szukacie początków historii tej przekąski, należy sięgnąć znacznie dalej niż początki kinematografii i ciasne sale kinowe, które kojarzymy ze starych filmów amerykańskich. Popcorn tak naprawdę pojawił się po raz pierwszy w Meksyku. Trudno jednak jednoznacznie określić, kiedy się to wydarzyło. W źródłach pisanych występuje od początków XIX wieku, jednakże tradycja niematerialna podaje, że jego historia może sięgać nawet kilku tysięcy lat.
Popcorn ile ma kalorii?
Popcorn w nowoczesnym wydaniu uznawany jest za jedną z najbardziej tuczących przekąsek. Sporo w tym prawdy, choć winą za to nie można obarczać samych nasion kukurydzy, a głównie dodatki, z którymi są one serwowane, jak sól, masło i sosy toffi, które znacznie podnoszą wartość energetyczną gotowego produktu.
Najnowsze komentarze