Wysłodziny browarniane – wartościowy dodatek do pasz

Zapewnienie zwierzętom hodowlanym odpowiednich witamin oraz składników mineralnych sprawia, że dobrze rosną oraz cieszą się dobrym zdrowiem. Dobrze karmione krowy dają dużo wartościowego mleka. A trzoda chlewna ma dobrą kondycję i szybko rośnie. Niezwykle ważne jest, aby w diecie tych osobników znajdowały się wysłodziny browarniane. Czym charakteryzuje się ten produkt?
Młóto browarniane – proces powstawania
Wysłodziny browarniane to produkt powszechnie dostępny na rynku rolniczym. W wielu sklepach można je znaleźć pod nazwą młóta browarnianego. Jak powstaje ten cenny dla zdrowia zwierząt komponent?
Młóto browarniane to produkt uboczny powstający wyniku procesu warzenia piwa, a zwłaszcza typu pils. Produkt ten w przemyśle browarniczym nie znalazł zastosowania i jest traktowany jako odpad, niemniej świetnie sprawdza się w hodowli. Jest on wskazany dla bydła mlecznego oraz trzody chlewnej. Młóto browarniane to wartościowa domieszka do pasz o dużej zawartości białka.
Ten cenny produkt jest produkowany w specjalnych kadziach lub beczkach, w których umieszczany jest zacier. W żargonie browarniczym jest on nazywany brzeczką będącą wodnym roztworem ześrutowanego słodu. W czasie produkcji piwa ów zacier jest podgrzewany do odpowiedniej temperatury, zadawany drożdżami, poddawany fermentacji, a w ostatecznej fazie filtrowany. W efekcie tego otrzymywany jest wyklarowany, półprodukt płynny o aromacie słodu. Te resztki, które nie uległy rozpuszczeniu i opadły na dno kadzi, to właśnie browarniane młóto. Jest ono dokładnie ługowane poprzez przepłukiwanie ciepłą wodą. Czynność ta pozbawia je cukru, który to jest wykorzystywany w dalszym procesie produkcji piwa.
Świeże, kiszone czy suszone – jakie wybrać młóto browarniane?
Niegdyś młóto browarniane było kłopotliwym odpadem, a dziś dziś dzięki właściwej obróbce można z niego pozyskać bardzo wartościowy półprodukt paszowy. Na jego zakup powinni zdecydować się wszyscy hodowcy mający na uwadze zdrowie i prawidłowy rozrost hodowanych osobników. Młóto można podawać zwierzętom w postaci świeżej oraz kiszonej.
Świeże charakteryzuje się tym, że to posiada dużą ilość wody i w związku z tym nie może być przechowywane przez długi czas. Świeże młóto browarniane przypomina swym wyglądem mokrą kaszę jęczmienną o zapachu świeżego chleba. Co prawda pasza ta jest dla zwierząt bardzo smacznym pokarmem, ale jej wadą jest to, że musi zostać skarmiona maksymalnie w ciągu trzech dni.
Przechowywanie tego produktu w świeżej postaci jest zatem nieco kłopotliwe. Podawanie bydłu czy trzodzie świeżych wysłodzin wiąże się z ryzykiem wystąpienia problemów gastrycznych. Mając to na uwadze warto rozważyć karmienie zwierząt młótem browarnianym kiszonym lub suszonym. Taki produkt można z powodzeniem przechowywać przez kilka miesięcy.
Młóto browarniane – wartościowa karma dla zwierząt
Młóto browarniane to to cenna karma zawierająca w swoim składzie:
- białko – stanowiące 28% suchej masy
- błonnik- ułatwiający zwierzętom trawienie oraz dostarczanie do organizmu węglowodanów strukturalnych
- wysoko strawny tłuszcz
- witaminy B, E i A
- aminokwasy i mikroelementy
Młóto browarniane zawiera w swoim składzie łuski, kiełki oraz inne nierozpuszczalne składniki zacieru o cennych właściwościach odżywczych oraz wysokiej smakowitości, co sprzyja zwiększeniu poboru paszy.
Dawkowanie jest zależne od wielu czynników. Powinno mieścić się w granicach od 5 do 20 kilogramów na jednego dorosłego osobnika dziennie. Stosowanie młóta w odpowiedniej ilości wpływa bardzo pozytywnie na kondycję oraz zdrowie zwierząt.
Najnowsze komentarze